Ulkovarasto mittatilaustyönä – Suunnittelu ja perustus

Ulkovaraston mittatilaustyön lähtökohtana oli mahdollisimman esteetön kulku sisään varastoon ja että varasto olisi käytettävissä helposti pyörätuolilla. Tästä syystä runko oli saatava niin lähelle maan pintaa kuin mahdollista. Siksi käsittelinalaohjauspuun ratapölkkykyllästeellä, jotta se kestäisi vaikka makaisi suoraan maan pinnalla.
Suunnittelin varaston paikan tarkkaan siten, että sisäänkäynnissä pystyi hyödyntämään asfaltoitua pihatietä, jolloin rampista tuli mahdollisimman loiva ja matalimpaan nurkkaan sai kuitenkin tuuletusrakoa. Paikan kaltevuuden vuoksi muille sivuille tuli ihan hyvä tuuletusväli.

Varsinainen rungon pystytin ruuvipaalujen päälle. Se on kätevä ja huokea tapa tehdä perustukset pienrakennuksille. Tässä tapauksessa maa oli savipohjainen, mihin paalut pystyi upottamaan ilman isompien kivien varomista, vaikkakin ruuvaaminen käsin vaati ponnistuksia tiiviiseen maahan. Alueelle meni myös maalämpöputki, mutta merkintöjen mukaan kaivo oli riittävän etäällä kohteesta ja myös varovaisella koekaivamisella sen totesin.
Pohjatöiden ohessa esiin kaivettiin aikoinaan, pihan asfaltoinnin yhteydessä vedetty sähköjohto tien alitse, esiin. Samalla myös yhtä ulkovaloa siirrettiin yhdessä sähkömiehen kanssa.

Ulkovaraston runko mittatilaustyönä

Runkomateriaaliksi tuli mitallistettu ja lujuusluokiteltu 98 x 48 puutavara. Varasto oli tarkoitus jättää eristämättä ja verhoilematta sisäpuolelta, joten rungon vahvuudella ei ollut niin merkitystä, joten ”kakkosnelonen” riitti oikein hyvin.

Pinta-alaksi tuli 11,5 m2 sivujen ollessa n. 4,4 x 2,6 metriä. Räystäskorkeus on 2,1 metriä. Ulko-oveksi rakensin 100cm leveän oven, varustettuna pintalukolla, joka sarjoitettiin käytössä oleviin avaimiin. Aluksi suunnitelmissa oli liukuovi, jotta sisäänkulku olisi mahdollisimman vaivatonta, mutta käytännön syistä päädyin leveään saranaoveen. Myös ikkunan rakensin itse. Alkuperäisissä suunnitelmissa sellaista ei ollut, joten toimitusajasta johtuen valmistin sen polykarbonaattilevystä. Ikkuna on ”yksilasinen”, koska sisätiloja ei eristetä. Tarkemmat ohjeet ikkunan rakentamisesta lisään myöhemmin, mikäli kiinnostusta ilmenee.

Ulkoverhous ja katto

Ulkoverhouspaneeliksi tuli UTV 120mm leveänä ja vaakaan asennettuna. Verhouksen värisävynä on TM7741 kahteen kertaan pensselillä maalattuna. Sävy on sama, kuin päärakennuksessa ja autotallissa. Nurkka-, otsa- ja räystäänaluslaudat tulivat valkoisella.

Katoksi tuli myös tontin muihin rakennuksiin sointuva ruskea tiilikuvioitu pelti. Pellin valmistaja on Janla

ulkovarasto
ulkovarasto
ulkovarasto

Ulkovaraston hyllyt

Sisäpuolta ei verhoiltu mitenkään, mutta perälle tein pienen väliseinän, joka toimii tilanjakajana polttopuille ja muille tavaroille. Ikkunan puoleiselle sivulle asensin säädettävät hyllykiskot ja niihin tein hyllyt liimapuulevystä.

Varaston toista pitkää sivua ja etupuolella oven viereiselle osalle rakensin kaksitasoisen yhtenäisen hyllyn. Vaatimuksena oli tehdä mahdollisimman leveä ja sellainen, että alinta tasoa pääsee hyvin hyödyntämään pyörätuolin kanssa, toimien siten myös työtasona. Asiakkaan kommenttien mukaan tämä myös onnistui.

Kiinnostuitko vastaavasta projektista? Pyydä tarjousta ulkovarastosta mittatilaustyönä!