Toimiston saneeraus – Väliseinien rakennus

Toimitilan muutostyö aloitettiin ensimmäiseksi tyhjentämällä n. 70 m² yhtenäinen alakerran tila vuosien saatossa kertyneestä tavarasta. Tila oli toiminut uudesta asti säilytyspaikkana ja seiniä ei oltu vielä käsitelty mitenkään, vaan olivan paljaana harkkona. Tilassa oli viemärivaraus ja kiinteistötekniikka, jonka ympärille oli jo hieman muurattu seinää, mutta teknisen tilan huone osoittautui liian pieneksi ja ensitöikseni purinkin yhden aloitetuista seinistä.
Seuraavaksi poistin harkkoseinistä valupurskeet ja muut ”kovat” kohdat, eli seinissä olevat kohoumat. Tämän jälkeen hahmottelin tilan muuraamalla ensimmäisen kierron väliseinäharkkoja näyttämään tulevien huoneiden paikat.
Seinien muuraamista, tarkemmin sanottuna liimaamista kiviliimauretaanilla jatkoin, kunnes kaikista seinistä katonraja oli saavutettu. Toimiston saneeraus oli alkanut!

Tila tyhjättynä, tästä kaikki alkoi.
Tämä seinä purettiin, koska tukit olivat väärällä puolella.
Tästä seinä alkoi muodostua.
Työhuoneen ja wc:n väliseinä.

Sekalaisia rakennusalan töitä

Seuraavaksi oli monenlaista pienempää ja isompaa sekalaista hommaa. Olin putkimiehen kaverina, kun jatkettiin viemärilinjaa alkuperäisestä nurkasta tulevan suihkun kohdalle. Tämä tapahtui alittamalla lattialämmitysputket. Otimme suurehkon riskin, mutta kartoitimme huolella lämpökameralla putkien paikat, sekä tutkimalla rakennusvaiheen valokuvia.
Linjaa jatkettiin n. 2 metriä ja puoleen väliin piikkasin myöskin reiän, mistä kaivoin styroksia pitkin onkalot molempiin suuntiin pintalaatan alla. Työ oli melko vaivalloinen ja sitä ei oltu laskettu alkuperäiseen budjettiin, mutta lopulta on vaivan arvoinen, koska asiakasta ei jäänyt harmittamaan puuttuva suihku. Suihkun olemassaoloa ei oltu pohdittu kiinteistön rakennusvaiheessa.
Myöskin ilmanvaihtoputkistoa lisättiin ja muutettiin. Lattiaa hieman oikaistiin ja wc/suihkutilaan tehtiin kaadot lattiaan ja samalla tietysti peitin viemärin asennuksesta tulleen ylimääräisen reiän.

Tämän jälkeen rakensin alaslaskujen rungot. Sähkömieskin piipahti tässä välissä työmaalla.

Ilmanvaihtokanavat rakennusvaiheessa
Toimitilan ilmanvaihto liitettiin muun kiinteistön putkiin.
Katto ennen alaslaskun tekoa.
Aulan alaslaskun runko.
Työhuoneen alaslaskun runko.
Sähköputkille tarvitsi roilottaa paikat seiniin.

Seinien tasoitus käsin

Sitten edessä olikin työläin vaihe: seinien tasoitus. Ensin tasoite, oikaisu pystyyn, verkoitus ja oikaisu vaakaan. Tasoitteen kuivuttua ja hionnan jälkeen vielä ohut tasoitekerros. Tämän jälkeen hienolla viimeistelytasoitteella pasksumpi kerros, välihionta, ohut viimeistelykerros ja hionta. Eli yhteensä viisi kerrosta tasoitetta, joiden kokonaisvahvuudeksi tuli 15-25mm. Tasoitteena käytin Weberin tuotteita.

Käsin tasoittamien 150cm pitkällä lastalla saa hyvin hien pintaan, mutta tässä kohteessa ei ollut mielekästä käyttää ruiskutasoitetta. Tasoitusoperaation jälkeen ranteissa kyllä tunsi tehneensä töitä, mutta lopputuloksena oli riittävän paksu tasoitekerros ja suorat seinät.

Pysty/vaakatasoitus ja verkoitusvaihe käynnissä.
Bunkkeri tasoittuu.
Työhuoneessa ensimmäinen kerros pintatasoitetta.
Ulkonurkkiin tuli vahvikelistat.

Kuivusmistaidetta.
Tässä huomaa alkuperäisen pinnan epätasaisuuden.

Keittiön asennus ja pintojen maalaus

Ennen viimeistelytasoitetta levytin kipsilevyllä alaslaskut, jotka tasoitin seinien kanssa samaan aikaan.
Katon ja yhden pitkän seinän maalaamisella alkoi olla kiire, sillä keittiökalusteet olivat saapumassa. Ihanteena olisi ollut, että seinätkin olisi saanut pintamaaliin ennen keittiön asennusta, mutta muutostöistä johtuen aikataulu oli hieman venynyt. Lopulta kuitenkin ehdin maalaamaan katot valmiiksi lukuunottamatta alaslaskuja ja seiniinkin sain pohjamaalin.
Keittiöksi tuli Epoq keittiö, ilman ovien kahvoja. Altaaksi tuli musta komposiitti ja tasoksi, sekä välitilanlevyksi tammipuu. Tasoa ja välitilaa ei vielä asennettu, koska niitä ei vielä ollut toimitettu. Loput osuudet sain maalattua suojaamalla hyvin jo asennetun keittiön.

Työhuoneen alaslasku nauhoitettuna ja kertaalleen tasoitettuna.
Aulan alaslasku vaiheessa.
Aulan alaslasku ja keittiökaappien rungot.
Työhuone pohjamaalattuna.
Aulan alaslasku pohjamaalattuna, ennen akryylin laittoa saumoihin.

Lattian asennus

Lattian asensin tammiparketista, myös jalkalistat olivat tammea.
Teknisen tilan lattia tasoitettiin ja tehtiin loivat kaadot mahdollisen laiterikon vuoksi. Lattia maalattiin Betolux- maalilla tumman harmaaksi, hieman seinille nostaen. Seinille asensin hyllyjen kiskot ja myös hyllylevyt askartelin ylijäämä puutavarasta.
Tekniseen tilan oveksi asensin palonkestävän ja äänieristetyn oven, kuten myös työhuoneen välioveksi. Työhuone rakennettiin muutenkin sillä ajatuksella, että siitä tulisi mahdollisimman hiljainen.

Tammipuuparketin asennusta.
Parketti asennettuna, jalkalistat vielä puuttuvat.
toimitilan-muutos
Jalkalistojen asennus vaiheessa.
Tammipuu jalkalistat asennettuna.
Teknisen tilan lattia ja hyllykiskot.
Teknisen tilan palo-oven karmit asennettuna.

Toimiston saneeraus – Seuraava vaihe

Projekti jäi asiakkaan toiveesta hieman kesken, kuitenkin siten, että he pääsivät jo perustamaan toimistoa. Kunnollisia kuvia lopputuloksesta en vielä ole kerennyt ottamaan, sillä siivoamien jäi asiakkaalle heidän omasta tahdostaan.
Vielä myöhemmin tehdään wc loppuun, samalla myös muut osuudet viimeistellään, myös sisäänkäynti.
Aulan perälle asennetaan lasinen liukuovijärjestelmä tilanjakajaksi ja sinne tulee toinen työhuone. Aulan alaslaskuun tein jo pykällyksen, mihin asennetaan näyttävät valot korostamaan lasiseinää.
Wc:n tekemistä odotan innolla, sillä siinä käytetään mikrosementointia, mikä tekee työstä erittäin mielenkiintoista. Ja silloin otetaan myös paremmat kuvat.